GİZEM SOYSALDI KORSAKOFF?LU HASTAYI CANLANDIRDI
MAGAZİNCİ FOTO GALERİ- Oyuncu Gizem Soysaldı, ?Sonsuz Bir Gün? filmi için kamera karşısına geçti. Yönetmenliğini Hüseyin Karabey?in yaptığı filmde Soysaldı, cezaevinde ölüm orucuna başlayan ve zorla müdahale sonucu korsakoff hastası olan bir kadını canlandırdı.
10 yönetmen 10 kısa film kapsamında F tipi hücrelerle ilgili çekilen “Sonsuz Bir Gün” filminin kendisi için sıra dışı bir deneyim olduğunu itiraf eden Soysaldı, hem görüntüsüyle hem de oyunculuğuyla da yönetmenden tam not aldı.
Filmde cezaevinde olan korsakoff’lu bir hastayı canlandıran Soysaldı, “Hüseyin Karabey çok beğendim ve çalışmak istediğim bir yönetmendi. Birlikte çalıştığımız için çok mutluyum. Filmde 19 Aralık operasyonundan sonra F tiplerini protesto için ölüm orucuna başlayan ve zorla müdahale sonucu korsakoff hastası olan genç bir kadını canlandırıyorum. Tek kişilik hücrede kalıyor ve sabah uyandığında özellikle son dört yılını hatırlamıyor. Her geçen gün yeniden öğreniyor. Filmin hazırlık aşamasında ölüm oruçlarını, 19 Aralık operasyonunu ve korsakoff hastalığını araştırdım. Nispeten iyileşmiş olan korsakoff hastalarıyla bire bir görüşme ve gözlem yapma fırsatı da buldum. Benim için böyle anlamlı bir projede oynamak, hem de ilk sinema filminde Hüseyin Karabey'le çalışmak paha biçilmez bir deneyim oldu” diye konuştu.
Film çekimleri için Kocaeli’de hücrelerin birebir aynısı inşaa edildi. Soğuk hava koşullarına rağmen günde 16 saat çalışan Soysaldı’nın çekimleri 3 gün sürdü ve kendisine özel bir makyaj uygulandı.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslar arası İlişkiler Bölümü mezunu olan Soysaldı aynı zamanda Ege Sanat Merkezi ve Şahika Tekand Oyunculuk Studio mezunu…
KORSAKOFF SENDROMU NEDİR?
Organik ve inorganik maddelerle zehirlenme sonucu, genellikle polinevritle birlikte görülen bir zihinsel bozukluktur. Özellikleri, yakın geçmişteki olayları tam anımsamamak, olmamış durumları var olmuş -çasına anlatmak, zaman, yer ve kişi için kavram bozukluğudur. (Örneğin, hasta doktoru tanımaz, bir gün önce yaptıklarını anımsamaz, doktoru değişik bir adla çağırır ve haftalardır hastanede olduğu halde, o sabah evine yaptığı uzun ziyaretten söz eder). Bu sendroma en çok neden olan zehir alkoldür. Kurşun, bakteri toksinleri (tifo ve sıtma’da olduğu gibi) de, Korsakoff sendromu neden-lerindendir. Hastalığın geleceği nedene bağlı olmakla beraber, genellikle, yoğun vitamin tedavisiyle (özellikle B grubu vitaminleri) birkaç haftada iyileşme görülür. Aslında, bu sendrom, zehirden ötürü az vitamin alınması ya da vitaminlerin yetersiz emilimi sonucu, bir vitamin eksikliği belirtisidir. Ama yine de,tam iyileşme, çok uzun sürer ve vakaların çoğunda, bellek bozuklukları ve alınganlık, verimsizlik, aşırı duyarlık gibi, duygusal bozukluklar kalır.