"DEVLETİN YARDIM DİYE VERDİĞİ PARA SADAKADIR"
Sinan Çetin?in "Sinema topal bir sanat mı ki devlet yardım ediyor?" açıklamasına yönetmenler ne dedi?
Yönetmen Sinan Çetin, "Sinema topal bir sanat mı ki devlet yardım ediyor?" sözleri sinema dünyasını ikiye bölündü. Kimi yönetmen "Verdikleri para sadakadır" diyerek Çetin'e destek olurken, kimi de "Devlet daha çok destek vermelidir" görüşünü savundu.
Sabah gazetesinin haberine göre, yönettiği ‘Kağıt’ isimli filmle, devletteki bürokrasi sistemini eleştiren Sinan Çetin geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda, "Sinemanın, seyircisinden başka bir yerden para almaya ihtiyacı yoktur" diyerek, devletin sinemadan elini çekmesi gerektiği görüşünü ortaya attı. Sinan Çetin, sinema sektöründe geniş yankı bulan açıklamasında, şunları söylemişti:
"Sinema düşmüş topal bir sanat mı ki devlet yardım ediyor? Devletin film yapana yardım etmesine gerek yok. Fonlar, yardımlar biter, devlet sinemadan elini çekerse son derece gerzek ve aptal filmlerin yapılması ortadan kalkacaktır. Devletten yardımı koparan, ‘Nasılsa ben paramı aldım, seyirci gelmese de olur’ diye düşünüyor ve kötü filmler yaparak seyirciyi de sinemadan soğutuyor."
Peki Çetin’in bu açıklamasına yönetmenler ne dedi?
MURAT ŞEKER
"Borç alırım, yine de yardım istemem"
Benim bu konuda tavrım en başından beri net. Ben bağımsız bir yapımcı ve yönetmenim. Evimi ipotek ettiririm, sağdan soldan borç alırım, yine de yardım istemem. Devlet desteği, belgesel, kısa film gibi yarı profesyonel işlerde olmalı. Devletin destek verdiği filmlerin tam bağımsız olacağına inanmıyorum. Devletle bu kadar içli dışlı olmak iyi değil. Sinemayı korumak istiyorlarsa, eğlence vergisini düzenlesinler.
MUSTAFA ALTIOKLAR
"Verdikleri para sadakadır"
Türkiye’de devletin sinemaya yeteri kadar destek verdiğini düşünmüyorum. Devletin yardım diye verdiği para sadakadır. O paralar, yapımcıya borç olarak verilir. Film kendini kurtarırsa o para devlete geri ödenir, ödemeyenler de icra kuruluna gönderilir. Bu konuların çözümlenmesi için 17 maddelik manifestoyu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunmuştum ama hiçbir geri dönüş alamadım.
ÖMER FARUK SORAK
"Yatırımları daha da artsın"
Devlet sinemadan elini çekmemeli; aksine yatırımlarını daha da artırmalı. Devletin yaptığı yardımların sembolik ve göstermelik olduğunu düşünüyorum. Sinema, ülke tanıtımına doğrudan katkı sağlayabilecek ciddi bir sektör. Gerekli ve özenli kullanılırsa, yurt dışından film çekmek için bile gelirler. Ayrıca, bir Sinema Bakanlığı ve Sinema Bakanı olması, sinemanın gücüne güç katacaktır.
EZEL AKAY
"Desteğin kaynağı sinema seyircisi"
Devlet, bizim mesleğimizi hak ve hukuklar çerçevesinde daha iyi yapabilmemiz için düzenleme aracıdır. Asla bu alandan elini çekmemelidir. Ancak, sinemaya aktarılan para, devletin kasasından çıkan para değildir. O desteğin kaynağı, sinema seyircisidir. Seyirci artarsa o destek artar, azalırsa azalır. Filmlerin iyi olup olmamasıyla devlet desteğinin ilgisi yoktur. Destek almayan nice berbat ama gişe yapmış film olduğu gibi, devlet desteği alan kaliteli filmler mevcut.
ORHAN OĞUZ
"Festivallerde yarışıyorlar"
Genç sinemacılar için destek çok önemlidir. Sinema okulu mezunu olup yönetmen olarak adlarını duyurmak isteyen onlarca insan var. Onların devletten para istemesi kadar doğal ne olabilir? Bence bu desteğin daha da arttırılması gerekir. Devlet desteği alan filmlere baktığımızda, çoğunun festivallerde yarışarak ülkemizi tanıttığını görüyoruz. Destek almayan ticari filmler, zaten bir şekilde para kazanıyor ama onların yurt dışında esamesi okunmuyor.
YARDIM MİKTARI SON BEŞ YILDA 16 KAT ARTTI
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sinema sektörüne verdiği destek, 1990-2004 arasında 5 milyon 756 bin 109 dolardı. Bu rakam 2005-2010 arasında 16 kat artarak, yaklaşık 90 milyon dolara çıkarıldı. Bu zaman diliminde çekilen 29 film, uluslararası festivallerden 245 ödülle döndü.