TÜRK SİNEMASININ USTA YÖNETMENLERİNDEN ÖMER LÜTFİ AKAD HAYATINI KAYBETTİ!..
Ünlü yönetmen Ömer Lütfi Akad hayatını kaybetti. Türk sinemasına yeni bir boyut kazandıran ve unutulmaz eserler bırakan ünlü yönetmenin ölümü Yeşilçam’ı yasa boğdu. Yılmaz Güney’den Türkan Şoray’a, Hülya Koçyiğit’ten Ayhan Işık’a kadar birçok yıldızın usta olarak değerlendirdiği Akad 95 yaşında aramızdan ayrıldı. Belgeseller çeken ve senaryo yazarlığı yapan Akad’ın, 100’ü aşkın filmi bulunuyor.
Alınan bilgiye göre, yaşlılığa bağlı olarak evinde vefat eden Akad için ilk olarak, 20 yılı aşkın süre öğretim üyeliği yaptığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Sinema Televizyon Bölümünde 21 Kasım Pazartesi günü saat 13.00'te tören düzenlenecek.
Aynı gün ikindi vakti Levent Camisi'nde gerçekleştirilecek cenaze töreninin ardından Akad'ın naaşı, Ulus Mezarlığı'na defnedilecek.
ÖMER LÜTFİ AKAD KİMDİR?
Türk sinema, tiyatro yazarı ve yönetmenidir. 2 Eylül 1916 İstanbul doğumlu olan Ömer Lütfi Akad önce Fransız Sainte Jeanne d'Arc Okulu'na ardından da Galatasaray Lisesi'ne devam etti. Üniversite eğitimini İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu Maliye Bölümü'nde tamamladı.
İlk olarak Osmanlı Bankası muhasebe bölümünde çalışma hayatına atıldı. Lale Film şirketinde mali danışmanlık görevi ile sinema dünyasına girdi. Ardından aynı şirkette yapım yönetmenliğine Domaniç Yolcusu (1946) ile başladı. Tiyatrolarda sahne dekoru hazırladı, amatör oyunculuk yaptı.
İlk yönetmenlik deneyimi Şakir Sırmalı'nın yönettiği Domaniç Yolcusu (1946) adlı filmin yarım kalan sahnelerini çekmesi oldu. Yönetmenliğini yaptığı ilk film ise Halide Edip Adıvar'ın aynı adlı romanından sinemaya aktarılan ve Türk sinema tarihinde kült olan "Vurun Kahpeye" (1948) filmidir.
Türk tiyatro tarihinde büyük önemi olan "Lüküs Hayat" (1950) müzikalini yazdı ve yönetti. Ardından gerçek bir öyküden yola çıkarak yapılan ve Ayhan Işık'ı üne kavuşturan "Kanun Namına" (1952) filmini çekti. Akad böylelikle Türk sinemasında polisiye türünü başlatmış oldu.
Yönetmenin en büyük eseri ise üçleme olan filmleri Gelin (1973), Düğün (1974) ve Diyet (1975)'tir. Çok sayıda filmi olan ünlü yönetmen 1974 yılından sonra film çekmedi. Filmlerinde dekor değil mekan kullanan Akad kendisinden sonraki sinemacılara örnek oldu.
Sinema filmleri ve tiyatro yönetmenliğinin yanı sıra, belsesel ve televizyon filmleri çeken Ömer Lütfi Akad son olarak Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-TV Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyordu.