TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK FANTASTİK VE KORKU FİLMLERİ FESTİVALİ FANTASTURKA 5 BAŞLIYOR!
Ankara Kısa Filmciler Derneği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü destekleriyle düzenlenen Fantasturka ’Türk İşi Fantastik ve Korkunç Filmler Festivali’ bu yıl beşinci kez sinemaseverlere kapılarını açacak. 9-10-11 Aralık 2016 tarihlerinde Ankara Kızılırmak Sineması’nda gerçekleşecek festivalde birçok yönetmen, senarist, yapımcı ve izleyici gösterimlerin yanı sıra söyleşi ve atölyelerde bir araya gelecek.
Uluslararası Yarışmaya 56 Ülkeden Rekor Başvuru
Geçtiğimiz yıl ilk kez “Fantastik ve Korku” kategorisinde ulusal çapta prestij ödülü veren festivalde bu yıl para ödüllü “Uluslararası Fantastik ve Korku Kısa Film Yarışması” başvuruları sonucunda, 29 farklı ülkeden 94 kısa film başvurusu gerçekleşti. Finale kalan on yarışmacıdan jürinin belirleyeceği bir ulusal bir de uluslararası sinemacı festivalden toplam 1000 $ ödül kazanacak.
Fantasturka ‘Türk İşi Fantastik ve Korkunç Filmler Festivali’ Manifestosu:
• Günümüz Türk Korku Sineması’nda üretilen filmler belirli konular üzerine yoğunlaşmış olduğu için zengin bir içeriğe sahip tür sineması ülkemizde emekleme dönemindedir ve farklı konu ve temaların işlenmesi ile birlikte bu engelin aşılmasında büyük bir yol kat edilecektir.
• Üretilen filmler sadece seyirci sayısı ve gişe hasılatı üzerinden değerlendirilmekte, hak ettikleri estetik bakış açısı ve eleştirilerden mahrum kalmaktadır.
• Korku ve bilim kurgu sineması, fantastik veya gerçeküstü sinema örnekleri; ulusal festivallerde gösterim şansı bulamamakta, TV platformunda bile seyirciyle çok zor buluşabilmektedir. Böylece, yalnızca vizyon ile sınırlanmış bu filmler, gişe kaygısı gütme ve estetik kaygıları ikinci plana atma kısır döngüsüne maruz bırakılmaktadır.
• Bugün Türkiye’de 250’nin üzerinde film festivali düzenlenmesine rağmen korku filmi veya fantastik film örneklerinin hak ettikleri ilgiyi görebileceği ve nesnel eleştiriye tabi tutulacağı tematik bir platformun eksikliği barizdir.
• Kalıplaşmaya başlamış ödüllendirme politikasına sahip mevcut film festivallerinin korkunç, fantastik, bilim kurgu ve gerçeküstü filmlere herhangi bir kategoride şans tanımıyor olması; uzun vadede ve geniş perspektifte ülke sinemasının gelişimini sınırlayabilir.
• Dünya sinemasında özel efekt, makyaj, aksesuar, dublörlük gibi alanlara ilginin artarak devam etmesine ve kendilerine has sektör oluşturmalarına rağmen Türk Sineması’nda bu alanları geliştirecek yapımların yeterli teşviği elde edememesi sonucu uluslararası oluşumlar ile yerli girişimler arasındaki fark giderek açılmaktadır.