TÜRKİYE SİNEMASININ DÜNYADAKİ AKADEMİK KARİYERİ YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR
Sinemanın dünyadaki en güçlü tanıtım, etki ve buluşturma araçlarından biri olduğu gerçeğinden hareketle Yapımcı Elif Dağdeviren’in kurduğu ve direktörlüğünü yaptığı "Cinema of Turkey" platformu tarafından düzenlenen "Türkiye Sineması Dünya Akademik Buluşmaları"nın ikincisi, İspanya’nın başkenti Madrid’te 27-30 Mayıs tarihleri düzenleniyor.
Türkiye sinemasının sanatsal, sektörel ve akademik yönünün güçlendirmesi, dünya akademi literatürüne girerek kalıcı hale gelmesi ve orta vadede sinema temelli bir Think Tank oluşturulması hedefiyle geçen yıl ilki Moskova’da düzenlenen Türkiye Sineması Dünya Akademik Buluşmaları”nın ikincisi T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile Madrid’te hayata geçiyor.
Bu çerçevede; 27-30 Mayıs tarihleri arasında, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İspanya’nın en prestijli sinema okullarından ESCUELA TAI Üniversitesi işbirliğiyle iki ülke akademisyenleri bir araya gelirken, Türkiye sinemasından seçilen dört film; başta üniversite öğrencileri olmak üzere halka açık ve ücretsiz olarak gösterilecek. Ayrıca filmlerin yapımcı, yönetmen ve oyuncuları; ESCUELA TAI akademisyenleri, öğrencileri ve sektör çalışanlarıyla buluşacak.
Cinema of Turkey platformu kurucusu Yapımcı Elif Dağdeviren konuyla ilgili olarak; “Bugüne kadar göz ardı edilmiş olan akademik buluşmalar sayesinde dünya üniversitelerindeki öğrencilerin Türkiye sineması ile tanışmasını sağlayarak, başarılı birer sinemacı olduklarında Türkiye sinemasına doğrudan veya dolaylı katkıda bulunmaları fikrini aşılamak istiyoruz.”dedi.
Elif Dağdeviren; “Dünyanın önemli festivallerinde genellikle danışman, jüri gibi görevlerde bulunan akademisyen ve sektörel isimlerle Türkiye sinemasının çok daha önceden ve akademik bir platformda tanışmasını sağlayarak sadece festival zamanlarında değil daimi bir lobiyi başlatmayı da hedefliyoruz” diyerek sözlerini sürdürdü.
Önemli Misyonlar Üstlenen Filmler ve Oyuncular
Akademik Buluşmalar için Türkiye sinemasını birbirinden farklı türlerde temsil etmek üzere seçilen filmlerle birlikte İspanya’ya giden isimler de bu önemli etkinlik kadar renkli ve heyecan verici.
2015’te önemli gişe başarısına imza atarak ülkemizde popüler öykü anlatıcılığının standartlarını yükselten “Karışık Kaset” filmi ve Yönetmeni Tunç Şahin ile başrol oyuncusu Özge Özpirinçci… Dünya prömiyerini 63. Berlin Film Festivali’nde gerçekleştiren, Uğur Yücel’in senaryosunu yazıp yönettiği “Soğuk” filmi ve başrol oyuncusu Şebnem Bozoklu. 67. Cannes Film Festivali ‘nde Altın Palmiye kazanan Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği “Kış Uykusu” ve yapımcısı Zeynep Özbatur Atakan… Yılmaz Erdoğan’ın yazıp yönettiği “Kelebeğin Rüyası” filmi de Cinema of Turkey platformunun düzenlediği “II. Türkiye Sineması Dünya Akademik Buluşmaları” için İspanya’da olacak.
Akademik buluşmaların, her yıl farklı ülkelerin sinema üniversiteleri ile işbirliği içinde düzenlenmesi planlanırken, dünya buluşmalarının gerçekleştiği bölgelerde yaşayan Türkiye vatandaşlarının da aidiyetlerini arttırarak Türkiye sinemasına ve sinemadan doğacak Türkiye markasına sahip çıkmaları, hedeflenen en önemli sonuçlardan biri olacak.
Ayrıca bu yıl ilk kez gerçekleşecek bir uygulamayla, filmleri izleyen ESCUELA TAI Üniversitesi öğrencilerinden; filmlerle ve Türkiye sinemasıyla ilgili görüşlerini, İspanyol sineması ile karşılaştıran kısa bir makale halinde yazmaları istenecek. Etkinlik sırasınca dört gün boyunca toplanan makaleler; Akademik Buluşmalar için İspanya’da bulunan, akademisyen, yapımcı, yönetmen ve oyuncular tarafından değerlendirilecek. Birinci seçilen öğrenci; haziran ayında yol ve konaklama masrafları karşılanarak, Steingenberger İstanbul Maslak Otel’de bir hafta sonu ağırlanacak. Öğrencilerden toplanan bütün makaleler ise akademik bir yayında bir araya getirilerek, basılacak.