YEŞİLÇAM OYUNCULARINI EMEKLİLİK HEYECANI SARDI
?Geriye Dönük Sanatçı Borçlanma Yasası?nın yeniden düzenleneceğini duyan 400?e yakın oyuncu, FİLM-SAN Vakfı?nı telefon yağmuruna tuttu. Vakıf Müdürü Kıvanç Terzioğlu, oyuncuların emeklilik kriterleri konusunda soru sorduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıyla ‘Geriye Dönük Sanatçı Borçlanma Yasası’nın yeniden düzenleneceğini duyan yüzlerce Yeşilçam oyuncusunu emeklilik heyecanı sardı. FİLM-SAN Vakfı Müdürü Kıvanç Terzioğlu, oyunculara emeklilik yolunu açacak düzenlemeyi duyan dört yüz kişinin kendilerine ofis ve cep telefonlarından ulaştığını söyledi. Terzioğlu, “Haberi okuyan, vakfı aradı. Telefonlar kilitlendi, gerek vakıf telefonundan gerekse benim şahsî cep telefonumdan ‘Sanatçı Borçlanma Yasası çıkıyormuş.’, ‘Çok sevindik.’, ‘Neler yapmamız gerekiyor?’, ‘Yasadan kimler, nasıl yararlanacak?’ diye o kadar çok soru soran oldu ki bunu kelimelerle ifade etmem çok zor.” dedi. Arayanların daha çok 50 yaş üzerindeki oyuncular olduğunu belirten Terzioğlu, henüz emeklilik yaşı dolmayan genç oyuncu, yönetmen, yapımcı ve birçok sanatçının da emeklilik kriterleri konusunda sorular sorduklarını anlattı. Yasanın çıkması halinde sanatçıların mağduriyetlerinin sona ereceğini ifade eden FİLM-SAN Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Merter Fosforoğlu da, duyuruların yasanın Resmî Gazete’de yayımlanması ile birlikte yapılacağını dile getirdi. Fosforoğlu, vakıf olarak telif hakları konusunda da devletten destek beklediklerini aktardı.
Emekliliğin gerekliliğini yaşımız ilerleyince anladık
Süreci yakından takip ettiğini belirten oyuncu Bahar Öztan, kendisinin de emekli olmadığını söyledi. Müjdeden duyduğu sevinci dile getiren Öztan, “Sayın Cumhurbaşkanı’mız Abdullah Gül’ün böyle bir girişimi bizi çok mutlu etti. Devletin, sanatçısının taleplerini önemsemesi hakikaten güven veriyor.” ifadelerini kullandı. Uzun yıllardır emekli olmayı beklediklerini anlatan sanatçı Saadet Gürses de, “Birçok arkadaşımız tedavi olamadan hayatını kaybetti. Kimi parklarda, kimi sokaklarda, hastalıktan açlıktan hayata veda etti. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Hanım olmasaydı annemin cenazesi yerde kalacaktı. Avrupa’da sanatçıya değer veriyorlar. 250 film çevirdiğimi söylediğimde ayağa kalktılar. Bizim arabalarda villalarda gözümüz yok bir evimiz olsun yeter.” dedi.
Kırk yıldır sinemanın içinde olduğuna değinen oyuncu Hakan Balamir de, bütün primlerini ödemesine rağmen emekli olamadığını belirtti. Çözüm için adım atılmasının iyi olduğunu söyleyen Balamir, Turgut Özal döneminde sanatçıların emekliliği için çalışanlardan biri olduğunu ifade etti. Emekliliğin gerekliliğini yaş ilerledikçe anladığını aktaran Balamir, “Özal zamanında sinemanın arkasındaki darbuka çalanlar bile emekli oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu girişimi de bizi çok memnun etti. Umarım bundan sonra telif yasası da çıkar.” diye konuştu. Emeklilik için nereye nasıl başvuracaklarını bilmediklerini belirten Oya Aydoğan ise şunları söyledi: “Bugüne kadar sayısını bilmediğim onca şirketle çalıştım. Kuaför yoktu. Saçlarımız bozulmasın diye geceler boyu uyumadık, uykusuz kaldık. Yeri geldi, bigudilerle yattık. Dondurucu soğuklarda, karda kışta çalıştık. Arkadaşlarımızdan ödünç aldığımız kıyafetlerle film çektik. Bu şekilde ömrümüzü harcadık ancak emekli bile olamadık.” zaman.com