UZMANLARDAN SON DÖNEMİN POPÜLER UYGULAMASI FACEAPP HAKKINDA UYARI
Son birkaç günde hem Türkiye’de hem de dünya gündeminde büyük bir furya var. İnsanlar sosyal medya paylaşım siteleri üzerinden kendilerinin yaşlı versiyonlarını FaceApp isimli uygulama üzerinden yaratarak paylaşıyor. İnsanların kendi fotoğraflarını ya da yakınlarının fotoğraflarını paylaştığı yazılım ile ilgili uluslararası kamuoyunda büyük bir tartışma başladı. Birçok uzman bu uygulamanın gizlilik verilerini ihlal ettiğini söyleyerek, "Güvende olmak istiyorsanız FaceApp’i kullanmayın" diyor
Sosyal medyaya son günlerde baktıysanız yakın arkadaşlarınızın, uzaktan akrabalarınızın ve tanımadığınız birçok ünlünün yaşlı hallerini görmüş olabilirsiniz… Hala bu furyanın nereden çıktığına dair bir bilginiz yoksa sizi bilgilendirmek için öncelikle bu trendin çıkış noktasını anlatalım. Her şey FaceApp isimli bir uygulama yüzünden başladı. Bir yazılım aracılığıyla mevcut fotoğrafları yaşlandıran bir uygulama olarak lanse edilen FaceApp ünlülerin de kullanımıyla bir anda patladı. Hem Google’ın Android işletim sistemi hem de Apple’ın iOS işletim sisteminde çalışan uygulama bedava olduğu için 7’den 77’ye herkes bu uygulamayı kullanarak fotoğraflarını işliyor.
Fakat FaceApp’in bu kadar yaygın bir şekilde kullanılması, “Teknolojiyi bilinçli bir şekilde kullanıyor muyuz” tartışmasını da beraberinde getirdi… Zira uluslararası kamuoyunda birçok teknoloji uzmanı FaceApp’in gizlilik ve mahremiyet konularında kullanıcılar açısından riskli bir konu olduğunu duyurdu.
Bundan birkaç yıl önce de çıkan uygulama güncellenmiş haliyle tekrar kamuoyunun karşısına çıktı. Fakat uygulamayı geliştiren şirketin geçmişi bir hayli enteresan… Rus teknoloji şirketi Wireless Lab tarafından geliştirilen uygulama hakkında tartışmalar aldı başını gitti… Teknoloji kullanımında güvenlik ve mahremiyet alanında uzmanlaşan David Vaile, ABC’ye konuşarak tehlikeyi gözler önüne serdi. Vaile, “Bu uygulama normalde istenenden çok daha fazla şey istiyor. Bu uygulamada kullanılan fotoğrafların herkes ile paylaşılmasına imkan tanınıyor ve bu uygulama bu verileri sonsuza dek saklama hakkına sahip oluyor. Fotoğrafı yüklediğinizde sizin verinizin nereye gönderildiğine dair detaylı bir bilgi yok. Uygulamayı indirmeden önce yazan anlaşma metninde fotoğrafların, şirket tarafından hemen herkesle paylaşılabileceğine onay vermiş oluyorsunuz” dedi.
Ayarlar bölümünden FaceApp’e fotoğraflarınızı kullanmak için izin vermeseniz bile uygulamanın devam etmesi için farkında olmadan fotoğraflar işlenebiliyor.
iPHONE KULLANICILARI DİKKAT
Öte yandan uygulamanın telefon albümündeki fotoğraf albümlerine de erişim izni alması yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Bazı uzmanlar, FaceApp’in kullanıcının bilgisi olmadan fotoğraf albümlerindeki herhangi bir fotoğrafı kullanabileceğini söylüyor. Her ne kadar bu iddia henüz doğrulanmasa da Apple tarafından yakın zamanda getirilen bir güncelleme tartışmayı farklı bir boyuta taşıdı. Apple’ın daha önce Ayarlar bölümünde izin vermemeniz durumunda kullanılan uygulama fotoğraflara erişemezdi. Fakat yapılan güncelleme ile Apple uygulamaların çalışması için verilerin kullanıcının izni haricinde işlenmesine imkan tanınıyor.
Ünlü şarkıcı Iggy Azaelia da uygulama sonrasında yaşlananlardan.
“ABD HÜKÜMETİ SATIN ALABİLİR” İDDİASI
Öte yandan Avustralyalı avukat Michael Bradley de konuyla ilgili açıklama yaptı. Uygulama ilk çıktığı zamanlarda konuşan Bradley, “Fotoğrafını, ismini ve diğer verilerini paylaşan bir kişi dijital olarak savunmasız kalabilir. Bu uygulama bariz bir şekilde tehdit unsuru oluşturmuyor fakat bu uygulamanın ticari olarak bu verileri nasıl paylaşacağı henüz net değil. Uygulamayı indirmeden önce hazırlanan sözleşmede eğer bu şirket satılırsa verilerin ne olacağına dair net bir bilgi yok. Şirket satılırsa verileriniz de siz itiraz etseniz bile o şirkete gidecek. Örneğin FaceApp, NSA’ya (Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı) satılması durumunda fotoğraf ve verileriniz onların olur” dedi.
Bazı sosyal medya kullanıcıları ise FaceApp’in kullanıcının telefonundaki fotoğrafları bulut depolama sistemine yüklediğini yazdı… Öyle ki fotoğraflar internet bağlantısı yokken kullanılmazken, internet bağlantısı geldiği zaman bulut depolama sistemine yükleniyor. Gerçekten de bazı kullanıcıların fotoğraflarının yavaş yavaş buluta yüklendiği gözlemlenirken, günümüzde birçok insanın şifrelerini, özel yazışmalarını ve özel fotoğraflarını sakladığı akıllı telefonlardaki bu gibi verilerin 3. parti uygulamalar tarafından alınıp kullanılması kafaları karıştırdı.
RUSYA’DA ÖZEL BİR YASA VAR
Öte yandan uygulamanın Rusya kökenli olması da tartışmayı farklı bir boyuta taşıyor… Rus basınında yer alan haberlerde Wireless Lab’in kurucusu olan Yaroslav Goncharov’un eskiden Rus Google’ı Yandex’te çalıştığı belirtildi ve Wireless Lab’in Rusya yasalarına göre çalıştığı aktarıldı. Bu durum, hem yerel medyada hem de uluslararası medyada Rus gizli istihbarat birimlerinin verileri toplama ve saklama imkanını ortaya çıkarıyor. Öyle ki Rusya’da kullanıcı verilerinin yerel serverlarda tutulmasına yönelik bir yasa var ve bu yasa Twitter ile Facebook gibi şirketlerin ülkede çalışmalarını sekteye uğratmıştı.
Her ne kadar eğlenceli bir uygulama olsa da son dönemin popüler furyası FaceApp’i kullanırken dikkatli olmakta fayda var.