YAŞLI DOSTU HASTANE NASIL OLUNUR?
Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır İçerenköy Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayfun Gürpınar, hastanelerin yaşlılarla dost olması gerektiğini vurguladı: "Bir hastanenin kalitesini yaşlı hastalarına verdiği hizmetin kalitesi belirler. Yaşlı hastalarına kaliteli bakım ve tedavi hizmeti verebilen hastane, diğer yaş gruplarına verilen hizmetin kalitesini de garanti altına alır."
Her yıl Mart ayının 18 ila 24’üncü günleri arası Yaşlılar Haftası olarak kutlanıyor. Giderek yaşlanan nüfusun sağlıklı, aktif yaşlanması, yaşlılığında bağımsız ve kendine yeterli olabilmesi, sosyal ve psikolojik açıdan kendisini iyi hissedebilmesi büyük önem taşıyor. Yaptığı çalışmalarla ‘Yaşlı Dostu Hastane’ olarak hizmet veren Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır İçerenköy Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayfun Gürpınar, yaşlıya saygı ve özen gösterme gibi değerlerimizin geleneksel kültürümüzün önemli bir özelliği olduğuna dikkat çekiyor. “Bu değerlerimizin günümüz toplumunda örselenmemesi için yaşlı bireyleri koruyacak yapıları zaman kaybetmeden kurmak ve geliştirmek zorundayız” diyen Prof. Dr. Gürpınar, bunun en önemli adımlarından birinin de sağlık hizmetlerinin ‘yaşlı dostu’ olarak kurgulanması olduğunu vurguluyor.
Prof. Dr. Gürpınar, yaşlı bireylerin fiziksel ve zihinsel sağlık gereksinimlerini karşılamak, sağlık durumlarını iyileştirmek, ailelerine ve bakım verenlere destek olmak için hastanelerin ‘Yaşlı Dostu’ olması gerektiğini belirtiyor: “Yaşlılar, sağlıklı bireyler olarak kendi sosyal ortamlarında ve bağımsız yaşamalı. Bireylerin sağlıklı yaşlanması, hastane tedavisine gereksinim duymaması, hastanede tedavi gerekiyorsa en kısa süreli ve etkin tedavi ile sağlık sorunlarının çözümlenmesi gerekiyor.”
YAŞLI DOSTU HASTANE PATENTİ
“Bir hastanenin kalitesini, yaşlı hastalarına verdiği hizmetin kalitesi belirler” diyen Prof. Dr. Gürpınar, şöyle devam ediyor:
“Yaşlı hastalarına kaliteli bakım ve tedavi hizmeti verebilen hastane, diğer yaş gruplarına verilen hizmetin kalitesini de garanti altına alır. Pediatri hastalarının bu yaş grubuna uygun ortamlarda, ailesinin desteğini alarak farklı yaklaşımlarla tedavi edilmesi genel kabul görmekle birlikte, benzer yaklaşıma yaşlı bireylerin de ihtiyaç duyabileceği henüz tam olarak anlaşılmış değil. Bu nedenle özellikle birden fazla hastalığı olan kırılgan yaşlı bireylerin tedavileri gecikiyor, hastane yatışları uzuyor veya istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabiliyor.”
FİZİKSEL ALTYAPI GEREKİYOR
Bayındır İçerenköy Hastanesi’nde hayata geçirilen ‘Yaşlı Dostu Hastane Projesi’ ile hastanede yaşlılığın özel koşullarına duyarlı bir davranış ve duygu ortamı oluşturmayı hedeflediklerine dikkat çeken Prof. Dr. Gürpınar, “Bu çalışmalarımız nedeniyle 12 Eylül 2012 tarihinde Bayındır İçerenköy Hastanesi’ne Yaşlı Dostu Hastane patenti verildi. Hastane personeli, normal eğitimlerinin bir parçası olarak yaşlılık konusunda teorik ve pratik eğitim alıyor. Yaşlı Dostu Hastane olabilmek için hastanenin fiziksel altyapısının ve tıbbi bakım süreçlerinin yaşlılığa uygun olması da büyük önem taşıyor. Bayındır İçerenköy Hastanesi, bu konularda uluslararası standartlara uyuyor” diyor.
YAŞLI DOSTU HASTANENİN AMAÇLARI
· Hastaneye başvuran yaşlı hastaların sağlık durumunun iyileştirilmesi, normal yaşamlarına daha sağlıklı bir şekilde süratle dönmelerinin sağlanması.
· Yaşlıların hastane dışında bağımsız yaşama güçlerinin arttırılması.
· Hastaneden sonra yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artıracak düzenlemelere yardımcı olunması.
· Yaşlıların hastaneye yatışlarında ortaya çıkabilecek komplikasyonların azaltılması ve hastanenin yaşlılar için daha güvenli bir yer haline getirilmesi.
· Hastanede kalış sürelerinin azaltılması, hastaneye gereksiz yatışların önlenmesi ve hasta memnuniyetinin artırılması.
· Yaşlı dostu iş tanımlarının, standartların, performans hedeflerinin oluşturulması, risk alanlarının saptanması ve bunlara yönelik protokollerin hazırlanması.
· Hastanenin bütün çalışma alanlarında yaşlı dostu prensiplerin yerleştirilmesi.
“HASTANEDE KAYBOLMUŞLUK HİSSİNDEN KURTARMALIYIZ”
Bayındır İçerenköy Hastanesi’nde hayata geçirilen ‘Yaşlı Dostu Hastane Projesi’nin 2012 yılından bu yana başarıyla sürdürüldüğünü belirten Prof. Dr. Tayfu Gürpınar, “Projenin ana yürütücüsü Yaşlı Dostu Hastane Gelişim Komitesi, tıbbi ve idari personel ile yönetim birimlerinden gönüllü katılımlarla kuruldu. Bu komite, bir kalite komitesi düzeni ile prosedürlerine bağlı olarak çalışıyor” diyor.
‘Yaşlı Dostu Hastane’ olarak hizmet vermenin, hastanenin hizmet kalitesine büyük katkı sağladığına dikkat çeken Prof. Gürpınar, bu katkıları şöyle sıralıyor:
· Yaşlı Dostu Hastane Sorumlu Hemşirelik Birimi’nin kurulması ile polikliniklerde yaşlı dostu randevu kavramının yerleşmesi, yaşlı bireylerin aldıkları hizmeti kolaylaştırdı. Ayrıca çoklu ilaç kullanımı ile ilgili sorunların kontrol edilebilmesi, diyet bölümünün yaşlılıkla ilgili daha etkin çalışabilmesi, hastaların taburcu planlamalarının daha etkin yapılması sağlandı.
YAŞLI DOSTU HEMŞİRELER
· Yaşlı bireyler pek çok bölüm çok sayıda doktor muayenesi, tetkikler için randevu alma, bu randevular arasında uzun bekleme süreleri gibi sorunlar nedeniyle günümüzün modern hastanelerine bir çeşit kaybolmuşluk hissi yaşıyorlar. Yaşlı Dostu Hastane hemşiresi kontrolünde yaşlı bireylere sağlanan destek, bu olumsuzluğu ortadan kaldırıyor.
· Yaşlıların gereksinimleri konusunda duyarlı bir hastane kültürü yaratılması, tıbbi ve yardımcı personelin sürekli eğitilmesi ve yaşlı hasta grubu için çalışmalar yapılıyor. Bu amaçla, yaşlı bireylerin çeşitli sağlık konularında bilgilendirilmeleri için doktorlar, özellikle sağlıklı yaşlanmayı hedefleyen temel konularda her hafta herkese açık olan seminerlerde katılımcılarla paylaşıyor.
KOMİTELER ARALIKSIZ ÇALIŞIYOR
· Yaşlılar için en iyi uygulamaların, kanıta dayalı klinik tedavilerin, yaşlılık fizyolojisi ve gerontoloji bilgisi ışığında düzenlenmesi için bütün bölümler yönlendiriliyor. Hastanenin fiziksel koşullarının yaşlıların konforunu ve güvenliğini artıracak nitelikte olması ve bu konuda geliştirilmiş standartlara uygun olması sağlanıyor.
· Teknolojideki gelişmelerin tedavi bakım ve izlem süreçlerine uyarlanması, sürekli bir çabayı gerektiriyor. Hastanedeki komiteler, hastalardan ve personelden alınan geri bildirimlerle, Yaşlı Dostu Hastane standartlarının geliştirilmesi için çalışmalar yürütüyor. Yaşlı Dostu Hastane olmak, sürekli bir iyileştirme çabasını ve verilen hizmetleri objektif olarak ölçmeyi gerekli kılıyor.