BAHRİ KAYAOĞLU?NUN KALEMİNDEN KARADENİZ?DE BİR GEZİ HİKAYESİ (3)
MAGAZİNCİ FOTO GALERİ- Deneyimli gazeteci Bahri Kayaoğlu, Karadeniz?e yapılan bir gezi kapsamında gittiği Giresun?da yaşadıklarını, gördüklerini www.magazinci.com için kaleme aldı.
Giresun yaylaları Cennet gibi
Karabulduk halkının örnek bir davranışla gösterdiği misafirlikten kafilimiz son derece memnun olarak güneşli bir sabaha başlıyor. Yüzlerde dün yaşanan gerginliğin ve endişenin izi yok. Selden eser kalmamış. Dün gece azgın sularla taşan dere neredeyse eski su seviyesine gelmiş durumda. Yaptığımız kısa keşifte selin çevrede ve anayolda yaptığı hasarın büyüklüğünü daha yakından görüyoruz.
Buradan ayrılma vakti ama otobüsümüzün gidebileceği yol yok. Telefon trafiği ile Giresun Valiliği, Keşap Kaymakamlığı ve belediye başkanlarından yardım istiyoruz. Yolun bir iki günde açılamayacağını öğreniyoruz. 50 kişilik kafilenin Giresun’a nasıl ulaşacağı konusunda yerel yöneticilerin bir önerisi de olmuyor. İmdadımıza tekrar Karabulduk Belediye Başkanı Mehmet Öztürk yetişiyor. Kapanan yol nedeniyle beldesine hala ulaşamayan Başkan Öztürk’ün talimatı ile temin edilen üç minibüs, kafilemizi dağ köylerinden Dereli ilçesi yoluna indirip Giresun’a ulaştırıyor…
Temmuz sıcağında mangal başında ısındık
Kısa bir dinlenmeden sonra gezimize kaldığı programdan devam ediyoruz. İlk varacağımız yer Kümbet Yaylası.. Şansımıza, her taraf sis içinde… Ünlü yaylanın güzelliklerini göremiyoruz bile. Fakat, Temmuz ayının bu gününde yurdumuzun her yanı aşırı sıcaklardan kavrulurken Kümbet Yaylası’nda, kış ortasında görülen bir soğuk var. Montlar giyilip kapüşonlar başa çekiliyor. Benim gibi tedbirini almamış birkaç kişi daha kısa kollu tişörtlerle titreyip durdu tabii ki… Neyse ki bazı esnafların yakıp işyerlerinin önüne koyduğu köz dolu mangalların başında ısındık.
Kümbet’in tarihine bir bakalım:
Kümbetyaylası Giresun şehir merkezine 60 km. mesafededir. Dereli ilçesi sınırları içinde olan yayla Giresun'un en meşhur üç yaylasından birisidir. Karadenizden yüksekliği 1.640 metredir ki, bu Giresun şehir merkezinden en az 8 derece soğuk olduğu anlamına gelir.
Turizm Bakanlığı tarafından 1990 yılında Turizm Merkezi ilan edilen Kümbet yaylası, tarihi Şebinkarahisar yolu üzerinde bulunması ve civarındaki pek çok yaylaya ulaşım yollarının başlangıç noktasında olması nedeniyle eski zamanlardan beri bilinen bir merkezdir. Kümbet Yayla şenliği her yıl Temmuz ayının ikinci haftasında Aymaç'ta tertiplenir. Giresun uşakları kemençe eşliğinde horon çeker, karşılama oynar…
Koçkaya yaylasında yemek molası
Öğlen yemeğini yediğimiz Koçkaya tesisleri, Kümbet yerleşim merkezine 5 km. uzaklıkta sakız kokulu çam ormanlarının içinde bulunuyor. Burada her mevsim doğa yürüyüşleri yapmak mümkün. Bunun yanında konaklama olanakları da var. Dağ başındaki bu tesisin çeşitli konaklama seçenekleri olduğu gibi sauna ve yüzme havuzu da bulunuyor. Şehrin stresi ve kaya Yaylası.
Kulakkaya Yaylasında şömine keyfi
Yönümüzü bu kez Kulakkaya yaylasına çeviriyoruz. Muhteşem ama vahşi bir doğa içinde fotoğraf ve görüntü çeke çeke ilerliyoruz. Dar ve dik yamaçlar boyunca uzanan bir yoldayız. Aşağıya bakmak yürek istiyor. Çam ağaçları, derin bir vadi, vadinin tabanında akan su… Arada bir kanyona rastlıyoruz. Doğal taştan yapılmış tünelin önünde durup hatıra resimleri çekiyoruz. 1700 metre yükseklikte bulunan Kulakaya’ya vardığımız zaman Orman Bakanlığı tesislerinde mola veriyoruz. Bu tesiste üşüyenler için şömine ateşi de hazır. Çaylarımızı içerken yetkililerden bilgi alıyoruz. Kulakkaya Giresun'un en eski ve otantik yerleşim alanlarından biri… Buradaki Akçabel Orman Tesisleri konaklama için güvenli bir mekan. Kalorifer sistemi de bulunan tesis kış konaklamaları için uygun. Daha önce spor amaçlı kamp yeri olan tesisin yanında çadırlı konaklama da yapılabiliyor. Yakın köylerde tarihi manastırlarında olduğunu öğreniyoruz. Ama koruma altına alınmadıkları için zamanla harap olmuş, sadece kalıntıları kalabilmiş. Yazık…Fotoğraflar: Abdullah TEZER-Zeki AL
Bir sonraki yazı:Giresun’a gidince Espiye pidesi yemeden dönmeyin
BİR ÖNCEKİ BÖLÜMÜ OKUMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYIN