USTA HABERCİ GÜLGÜN FEYMAN BOMBALADI: SORUN EKRANA ÇIKAN KIZLARIMIZDA!
Medyatava muhabiri Sayım Çınar, Gülgün Feyman ile Türkiye?deki televizyonculuğu, haberciliği, medyayı, kadın spikerleri, şu anda ana haber bültenini sunduğu Cem TV?yi, medya kuruluşlarının siyaset ile yakınlıklarını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan?ın medyaya yaklaşımını konuştu.
Siz yıllarca Star Ana Haberi sundunuz. O dönem televizyonculukta yeni bir döneme girmiştik. Star TV transferiniz nasıl gerçekleşmişti?
Star TV'ye transferim TRT haber merkezinde çalışırken gerçekleşti. TRT eski genel müdürü Tunca Toskay ve Adem Gürses ilk özel televizyonun kuruluşu aşamasındaydılar. Tekliflerini hemen kabul ederek TRT haber dairesi başkanlığına istifamı verdim. Aynı gün sözleşmemi imzalayarak ilk özel televizyon için sözleşmemi imzaladım.
Yıllardır televizyon sektöründe var olabilmiş bir televizyoncusunuz. Bu sürekliliğinizi neye bağlıyorsunuz?
Uzun yıllar bu meslekte kalabilmemin nedeni mutfaktan yetişme bir yayıncı oluşum. Yayıncılığın radyo dâhil olmak üzere hemen her kademesinde çalıştım. Ama işin püf noktası disiplindir. Meslek ahlâkına uygun davranmaktır. Ayrıca üniversite ve özel okullardaki hocalık görevim mesleğimde kendimi yenilemem konusunda bana itici güç olmuştur.
Televizyonlardaki kadın spikerlere nasıl bakıyorsunuz? Çok reyting almak için yapılanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Televizyonlarımızda kadın spiker sayısı gittikçe azalıyor. Bu sanırım son zamanlarda kadını sosyal hayatın dışına çıkarma projesinin bir yansıması olmalı. Sanki habercilik sadece erkeklerin tekelinde kalmalı
gibi bir anlayışın ürünü veya kadın ve erkek beyni arasındaki gramaj farkı olarak düşünülebilir. Benim bakışıma göre ise sorun ekrana çıkan kızlarımızda. Kendilerini yenilemediler. Görsellikle uğraştılar.
Siyaset, ekonomi bilgisi, uluslararası ilişkiler, Orta Doğu, sanat gibi daha pek çok konuda yetersiz kaldılar. Sert konularda sığ bilgilerle ekrana çıktılar. Sonuç hüsran oldu.
Şimdilerde Cem TV'de Ana Haber bültenini sunuyorsunuz. Cem TV, Alevilerin yaşadığı sıkıntıları ve kültürlerini topluma anlatan bir kanal... Türkiye'de yaşayan Alevilerin hayat şartlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye'de yaşayan Alevilerin bu ülkenin çağdaş kesimi oluşturduklarını baştan söylemek isterim. Ayrıca Alevi-İslam anlayışında kadının özel bir yeri var. Kadına çok değer veriliyor ve kadın-erkek ayrımı, kadını örtme, yok etme çabaları Aleviler tarafından reddediliyor. En önemlisi ise kadın ve erkeğin birlikte
ibadet yapıyor olmaları. Özetlemeye çalıştığım bu tablo içinde Alevilerin haklı taleplerinin bir an önce yerine getirilmesi gerekiyor. Bugüne kadar bütün siyasetçiler özellikle seçim zamanlarında Alevilere, talepleri konusunda mavi boncuk dağıtmada çok başarılı oldular ama iş icraata gelince başlarını kuma gömdüler. Bugün çağdaşlık, demokrasi, söylemlerinde Nobel ödülü alacak kadar derin nutuklar atanlar neden Cem evlerinin ibadethane statüsüne alınması konusunda ayak diretiyorlar anlamak mümkün değil. Top diyanet ile hükümet arasında gidip geliyor. Bu konunun bir an önce çözüme kavuşması gerekiyor. Aksi durum devam ettikçe bu insanlık tarihinin bağışlayamayacağı rezil bir ayrımcılık olarak kayıtlara geçecektir diye düşünüyorum.
BAŞARILI ÖĞRENCİLERİMİ İZLERKEN İZDÜŞÜMÜMÜ GÖRÜR GİBİ OLUYORUM
Kendinize özgü bir havanız, sağlam bir ses tonunuz var. Hala diksiyon dersleri vermeye devam ediyor musunuz? Televizyonlarda kendi öğrencilerinizi izlediğinizde neler hissediyorsunuz?
Hâlâ diksiyon dersleri vermeye devam ediyorum. Başarılı öğrencilerimi dinler ve izlerken izdüşümümü görür gibi oluyorum. En küçük hatalarında bile nerede olurlarsa olsunlar hep yanlarındayım.
Düzeltmelerine yardımcı olurum. Gurur duyuyorum onlarla.
Yıllarca haber yayıncılığı yaptınız. Hoş kadın imajıyla yayın yapan kadınlara neler önerirsiniz?Önceki sözlerimde ifade etmeye çalışmıştım. Kadınlarımız hoş olsunlar elbette. Düğünden veya mutfaktan gelmiş gibi çıkmasınlar ekrana. Şık ama sade olsunlar. Güzellik göreceli bir kavram... Akıllı bir kadın "Ben güzelim" diye dolaşmaz. Bizim işimiz ciddi duruş ister, bilgi, birikim ister ama en önemlisi dilini doğru konuşmayı gerektirir.
Siz aynı zamanda Haberturk'te de çalışmıştınız. Eski Haberturk ile yeni Haberturk arasında nasıl farklılıklar oluştu?
Haberturk, eski Haberturk değil. Bugünkü Haberturk teknolojinin iyi kullanıldığı dinamik bir haber kanalı. Gerçi Haberturk hep civa gibiydi. Dinamik ve anında olayları yorumlayan, anlatan bir kanaldı. Sıcak bir ekranı vardı. Şimdiki ekran bana biraz sert geliyor. Grafikler yoruyor biraz daha sade bir ekranı tercih ederim. Ama bu bakış meselesi.
Gündemi takip ederken nasıl bir yol izliyorsunuz?
Gündemi 24 saat izliyoruz. Ajanslara üyeyiz ve elbette haber kaynaklarımız var.
Bugün Ana Haber sunan sunucuların, bazılarının yazılı basında köşesi var. Size de köşe yazma teklifleri geliyor mu?
Ben yıllarca pek çok gazetede köşe yazarlığı yaptım. Ancak sadece yazarlığa odaklanmak lazım... Şimdiki işim yüksek tempolu. Zaman ayırmak çok zor...
Medya kuruluşlarının iktidar ya da muhalefet ile olan yakınlıkları haberin objektifliğini ne kadar ilgilendiriyor? Sizin iktidarla nasıl bir ilişkiniz var?
İktidar medya ilişkisinin çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Bölündü medya. Yandaş ve yandaş olmayanlar diye. Hiç doğru değil. Medya iktidara alkış da tutmalı muhalefet de yapmalı sadece alkışlamak, sadece muhalif olmak güven açısından doğru değil. İyi uygulamalar övülür, yanlışlar eleştirilir. Bütün kesimlerin sesi olabilmeli medya. Önemli bir notum var elbette lâiklik, cumhuriyet kazanımları temel
savunma konularımız olmalıdır. Tersi uygulamalar mutlaka ağır biçimde eleştirilmelidir.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın medyayla olan ilişkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Başbakanımız bütün medyaya eşit davransa daha iyi olur kanısındayım. Liderler eleştiriye tahammül göstermelidir. Dozunu, maksadını aşan eleştiriler mutlaka olacaktır. Çok can yakan konularda elbette yargı yolu açıktır. Ancak azarlamak, olanı yok saymak doğru değil. Davos raporuna göre basın özgürlüğü konusunda ülkemizin Afrika ülkelerinin dahi çok gerisinde olması acı ve durumu ortaya koyan bir tablo değil mi?
Türkiye'nin ilk internet televizyonun OnTV'de yer aldınız. Bu kanalla yollarınız neden ayrıldı? Türkiye'de internet televizyonculuğu ne zaman önem kazanacak?
Türkiye internet televizyonculuğunu henüz benimsemedi. İyi başlamıştık ama sonra istenen ivmeyi kazanamadık. Boşa kürek çekmeyelim dedim bende.
Reha Muhtar'ın Cnn Türk'teki programını nasıl değerlendiriyorsunuz? Reha Muhtar'ın haberciliği size neleri hatırlatıyor?
Reha Muhtar'ın haberciliği denendi, görüldü. Farklı bir renkti, eleştiren oldu, seven oldu. Kim ne derse desin en çok o izlendi. Şimdiki programı elbette önemli ve ses getiriyor. Zamanla formatında
mutlaka yenilikler olacaktır.
Son olarak sizce haber mi önemlidir yoksa haberci mi? Türkiye'de televizyon haberciliği denildiğinde aklınıza kimler geliyor?
İkisi de önemlidir. Zafer Cilasun geliyor önce aklıma. Jülide Gülizar geliyor. Tuna Huş, Aytaç Kardüz geliyor. Bu isimler mesleğimizin gerçek değerleridir. Sonraları çok isimle tanıştık. Bir Ali Kırca, bir Mesut Mertcan, Birand, bir Esen Ünür meselâ...
Kaynak: Sayım Çınar/Medyatava.com