CENGİZ TOPEL
Hani insan Bazen duygu, duygu yüklü olur ya gözyaşlarına hakim olamaz . Bugün öyle bir gündeyim. Kalemimden dökülen cümleler canımı acıtıyor. 8 Ağustos 1964. Tarihinde Kıbrıs’ta yaşanan savaşı durdurmak için Türkiye den hava harekatına katılan 1. rinci Ana jet üs 112 ci Filo komutanlığından. Bir dörtlü kol teşkil edildi. Dörtlü kolun lideri. 1 numarası.
Yüzbaşı Cengiz Topel’di.
Günümüzde bir çok sokak mahallelere okullara ve en önemlisi Anıtı olduğu köyün ismi de Cengiz Topel. Biraz ilerde hastahanenin adıda Cengiz Topel. O yıllarda Biz Kıbrıs Türklerine karşı yapılan en şiddetli silahlı eylemlerin karşısında mücahitlerin halkın çaresizliği yürekler acısı. Daha güvenilir köylere kasabalara göç etmek zorunda kalan halkın evleri köyleri yakılır, yıkılır, talan edilirdi. Halk bir yandan açlık bir yandan sefalet, savaşta kaybedilen canlar. Çaresizliğin içinde yaşam savaşı veriliyordu.
Eğitime önem veren Kıbrıs insanı İngiltere ve Türkiye de Üniversite eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalan gençlik. Kaçak yollarla Erenköy direnişine katıldılar. Erenköy. Deniz kenarında dik bir yamaçta alabildiğince masmavi denizi kucaklıyor. Dillirga yöresinde en zorlu. Ve en güvenilir çok küçük bir köy. Türkiye'den gelen yardımlar sadece Ordan gelebilirdi. Eğitimlerini yarıda bırakıp kendi Vatanlarını koruma adına gelen gençlik. Kimisi şehit kimisi gazi oldu. O yıllarda bir çok köy insanı, gelen yardımları kendi köylerine taşımak üzere çok gizli yollardan zifiri karanlıkta köylerin gençleri bu görevleri üstlendiler. O gençlerin arasında Osman Gazier' de vardı. Henüz 21.yaşında yeni evlenmişti eşi İlmiye Kemal 19. yaşında. 5. Aylık hamile. Dokuz ay önce evlenmişlerdi. Osman Gazier yardım taşırken 7. Arkadaşı ile birlikte Rumlar tarafından vurularak. Asker olan bir tanıdık Rumun aracılığı ile Lefkoşa Rum hasta hanesine götürüldüler. Sırtından vurulan Osman Gazier birdaha yürüyemedi. Türkiye bu acımasızlığı durdurmak için Rum mevzilerine Türkiye 'den havalanan uçaklarla ateş açmak zorunda kaldı. İçiçe yaşayan Biz Kıbrıs'lı Türkler. biryerden bir yere seyahat ederken ya esir alınıyor, öldürülüyor, yada yok oluyorduk. Elektrik yok, su yok, yiyecek yok. Barakalarda çadırlarda yaşayan halk bir yandan açlık, hastalık, öte yandan Savaşın acımasızlığı.
Cengiz Topel; Kıbrıs Türklerine karşı yapılan silahlı saldırılara karşı Rum mevzilerine taciz uyarı ateşi açmak üzere arkadaşı ile birlikte görevlendirilmişti ancak Rumların Türk uçaklarına uçaksavar ateşi sonucu. Cengiz Topel'in uçağı vuruldu. Uçağın kontrolünü kaybeden Cengiz Topel. Son çare olarak. Rum mevzilerinin üstündeyken atlamak zorunda kaldı. Uçağın düşüşünü takip eden Rumlar. Hiç yara almayan Cengiz Topel Rumlar tarafından akıl almaz işkencelerle şehit edildi. Bu arada Rum ve Lefke mevzileri oldukça yakın. Rumlar bir yandan Türk mevzilerine ateş açıyor bir yandanda Cengiz Topel'e. Ne yazık ki Mücahitler bütün çabalarına rağmen Cengiz Topel'i kurtaramadılar.
1964 yılında Erenköy bölgesine yapılan hava operasyonunda hayatını kaybeden Cengiz Topel. Türk Hava Kuvvetleri'nin Cumhuriyet tarihindeki ilk savaş kaybıdır. Esir Alınan Cengiz Topel insanın kanını donduracak işkencelere maruz kaldı. Rum Lefkoşa hastahanesinde esir, yaralı yatan Osman Gazier in odasına 2 gün sonra götürüldü. Rumlar sen Türksün belki seninle konuşur dediler. Cengiz Topel bütün işkencelere rağmen hiç konuşmadan onuru şerefi ile Şehit oldu. Bilindiği üzere yakalanmadan önce cebindeki bilgileri yakarak kül etti. Cengiz Topel. 8.Ağustos 1964. te esir alındıktan sonra dört gün boyu işkence görür 12 Ağustos 1964 Yılında Şehit olur. Türkiye ye verilmeyen Şehidimiz. Türkiye' nin tehditleri karşısında. Korkuya kapılan Rumlar. Şehidimiz Türkiye Cumhuriyeti'ne teslim edilir.
Ruhu Şad olsun.
Kıbrıs tan Sevgilerimle.
Sizi Seviyorum...