GİRNE KAPISI
Bugün bir başka güzelliğe imza attı kalemim. Kalemimden dökülen her bir cümlenin içinde buram buram mis kokulu Kıbrıs’ımın tarih kokulu kültürü yatar, öyle derin öyle anlamlı ki sayısız hayatlar geldi geçti bu topraklardan anılarla yüklü. Derin izlere imzalar atıldı. Yüzlerce yıl önce.
"Girne kapısı Lefkoşa surlarında yer alan bir kapı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan kapı. Girne'ye ulaşımını sağlamaktaydı. 1567 yılında Venedikliler tarafından yapılan üçüncü kapıdan biridir.
1821 yılında Osmanlılar tarafından gözden geçirilerek 1931 yılında her iki yanındaki surlar yıkılarak motorlu araçlar için yol açılmıştı. Venedikliler Lefkoşa surlarını 1566 yıl ile 1568 yılları arasında yeniden inşa edilerek 1567 yılında da Girne Kapısı onarımdan geçti. Sabah açılır akşam kapanırdı. Girne kapısı yuvarlak kemerli bir geçittir. Kapının üst kısmında o yıllarda bekçiye ait bir kat daha yapılmıştı. Bekçi odası kubbe örtülüdür. 1821 yılında kapı Osmanlılar tarafından büyük bir tamirattan geçirildi. Bu arada ikinci katın amacı, olası Rum isyanına karşı şehri korumaktı. Osmanlılar tarafından onarım sırasında Venediklilerden kalma kapının inşasını anlatan bir tablet buldular. Bu tablet kapının üzerine yerleştirilmişti. Şehrin dışına bakan tarafta bulunan tabletin üzerinde Kuran’dan bir sureden oluşan bir kitabe, yanında ise kapının her iki tarafındaki surların yıkıldığı tarih olan 1931 yazısı bulunur. Sure hattat Şeyh Fevzi Dede tarafından işlenmiştir. Şehre bakan tarafta ise yine bu tamirat sırasında, yerleştirilmiş, aynı zamanda Mahmu'dun turası bulunmuştur. 1878 de tüm Ada ile birlikte Birleşik Krallık egemenliğine geçen kapı Britanyalıların şehre girdiği yerdir.
Bütün bu yaşananlara rağmen Kapının eski bekçisi Horoz Ali kapıdan ayrılmadı. Ve 1946 yılında 121 yaşında burada öldü. 1929 yılında Lefkoşa'dan ilk otobüs seferleri iki otobüsle başladı. Bu otobüsler kapı alçak olduğundan Girne kapısından geçemediler. Bu nedenle geri dönüp otobüslerin üst kısmını sökmek zorunda kaldılar. İngilizler 1931 yılında kapının her iki tarafındaki duvarları yıkarak trafiğin akışını rahatlattılar. Bir dönem şehirdeki bayram pazarları kapının yanına kurulurdu. Adada 1963, 1974, yılları arasında meydana gelen çatışmalardan sonra Rumların esir aldığı Türkleri getirip bırakıldığı yerlerden bir tanesi Girne Kapısı. Sayısız masallara ev sahipliği yapmaktadır Girne Kapısı. Günümüzde Lefkoşa turizm Enformayon ofisi olarak kullanılmaktadır. Ofisin duvarlarında Horoz Ali'nin, kapının önünde çekilmiş fotoğralarıda ayrıca sergilenmektedir....
Kıbrıs'tan Sevgilerimle...
Sizi Seviyorum...