YÜREĞİMDE VATANIM KIBRISIM
Seslenişim İlgili MAKAMLARA
Ben Fahriye Özay.
Uzun bir zamandan beri
Gerek Köşe yazılarımda gerek yapmış olduğum televizyon programlarımda hayat felsefem olan şarkılarımda çevreye ve ağaçlara olan duyarlılığımı ilmek ilmek örerek anlatmaya çalışırım.
Geçmişte hazırlamış olduğum bir önerge ile meclisimize ve ilgili makamlara
Bazı öneriler sunmuştum.
Birçok medya kuruluşlarının
Bahçelerine sayısız ağaçlar diktim. Günümüzde katledilen yanan araçlarımızın Canımdan çok sevdiğim vatanımı, coğrafyamı nefessiz bırakması beni derinden yaralar. Yeniden bu arzumu gündeme getirerek ilgili makamlara taşımak istedim.
1.Her yuva kuran çift birer ağaç dikecek adını sevgi ve saygı koyacak... Her doğan çocuk Ailesi tarafından bir zeytin ağacı dikerek gözbebeği gibi koruyarak sonsuza kadar yaşatacak.
Her okula başlayan ve mezun olan öğrenci bir ağaç dikecek sorumluluğunu üstlenerek. Bunun önemini yüreğinde yaşatacak. Taktir edersiniz ki Canımdan çok sevdiğim vatanım ne mutlu ki Üniversiteler cennetine dönüştürüldü. Bu atılan adımla yurt dışından gelen öğrenciler kendi ülkelerine bu güzel adımı taşıyarak hem ülkemizin adından çok güzel söz ettirecekler. Ayrıca bu güzel adımı kendi ülkelerine taşıyarak, Dünyamız azda olsa nefes alacaktır.
1974 sonrası Güney Kıbrıs ta evlerini işlerini ve birçok değerlerini terk etmek zorunda bırakılan halkımız Girne, Mağusa, İskele, Güzelyurt ve birçok köylere yerleştirildiler. Yani Kıbrıs halkı yer değiştirdi.
Bu zaman diliminde, bir çok yatırımlar yapıldı, ne acıdır ki, Güzelyurt çevre ve köyleri Yeşilırmak topraklarına kadar hiç düşünülmedi...
Yatırımlar, Lefkoşa Girne Mağusa İskele ve çevresine yapıldı. Oysa Güzelyurt yöresi gönül gözü ile bakıldığında atılacak adımlarla bir turizm cennetine dönüştürülebilirdi...
2.1944 yılında ikinci dünya Savaşı'nda Gaziveren köy denizine düşen uçak, halen denizin dibinde. Antalya Kaş yöresinde olduğu gibi. Uluslararası dalgıç turizme açılabilir.
3. Lefke 1878 _1960 yılında atıl durumda olan madenciliğin görselleri ve eşi bulunmaz göleti, Osmanlı evleri ve daha birçok tarihi sokakları mekanları....
Özellikle dağ yamaçlarında koşan Kıbrıs 'a ait MUFLON Geyikleri. YAFA portakal bahçeleri Hurma Ağaçları. Renk renk çiçekleri ile Gözden geçirilip Çok farklı bir turizm cennetine dönüştürülebilir.
4. Hemen yanında deniz kenarında Gemikonağı. Gemikonağı' nda atılı duran maden ocağından kalma iskeleler pas tutmuş Gemi. Upuzun Yedidalga' ya kadar uzanan yol boyu mekanlar gözden geçirilerek bir renk şöleni yaratılabilir. Kaş Alaçatı Çeşme örneğinde olduğu gibi. Buralar Kıbrıs motifleri ile süslenebilir, farklı bir tarz yaratılabilir.
5. Gaziveren' den Gemikonağı ve Yeşilırmak köyüne kadar Uluslararası yarışlar yapılabilir. Bu yarışların yapıldığı günlerde evlerinde yaşayan hanımlarımızın yapacakları el beceri, ürünler, tatlar bu yöre insanına katkı sağlanabilir. Sokaklar Kıbrıs yöresine ait Renklerle motiflerle, hasır sandalye tahta masalar süslenip insanların ruhu okşanarak hayatları güzelleştirilebilir. Gülen yüzlerin, samimi davranışların, albenili görsellerin olduğu yerde hep bereket vardır. Tekrar Tekrar yazıyorum. Güzelyurt Lefke, Gemikonağı, Yedidalga, Yeşilırmak Akdeniz Köyü, Geçitköy, ve çevresinde Kaş Alaçatı Çeşme ve İstanbul Balat'ta olduğu gibi Tam bir sanat kokulu, şölen havası yaratılabilir.
Bu sağlanırsa hayat renklenir, güzelleşir. Bereketlenir.
6. Yeşilırmak köyündeki Petradu limnidi çağdaşlığın çıkış noktası. İnsanlık Kıbrıs'a burdan yayılarak hayat bulup bu günlere geldi. Yeşilırmak 'ın dokusuna dokunmadan Balon turizme yer verilebilir. Bölge Kıbrıs toprağının en sulak ve en leziz sebze meyveye sahiptir. Dağdan gelen Pınar suları ile denizin içinde birçok yerinde tatlı su bulunmaktadır. Yapılacak olan şelalelerle farklı bir güzellik yaratılabilir. Katledilen Sahil yeniden eski haline getirilerek pırıl pırıl bir plajla turizme kazandırılabilir.
7. Kıbrıs MUFLON hayvanları ile anılan bir ada. Dünyada eşi olmayan bir hayvan türü. Güney Kıbrıs’ta hemen Lefke ve Yeşilırmak topraklarının yanında Yani Rum topraklarında. O yöredeki dağlarda Muflonlar koruma altında. Motosikletli korumaların himayelerinde.
Ne yazık ki KKTC bu güne kadar ortak kültürümüz olan MUFLON hayvanları ile ilgili hiçbir adım atmadı. Karar da almadı. Güney Kıbrıs aynı zamanda çevre konusunda bizden çok ileride.
8. Güzelyurt ve çevresi,
Kalkanlı ormanlarımız Akdeniz Köyü, Tepebaşı, Çamlıbel, Koruçam Geçitköyüne kadar Milli Orman haline getirilerek Bu topraklarda MUFLON hayvanları yetiştirilebilir. Takdir. edersiniz ki Türkiye'den getirilen su Geçitköy barajına aktarılarak Kıbrıs halkının hayat suyu oldu. Kalkanlı'da çıkan yangınla yok olan ağaçların yerine daha çok ağaç daha çok çevre düzeni sağlanılabilir. Kalkanlı Ormanı Pınar suyunu canlandırarak yeniden geçmişte olduğu gibi Flamingoların uğrak yeri olunabilir. Bu yörede 1000. yıllık Zeytin ağaçları vardır. Ağaçlara daha çok özen daha çok şefkat gösterilirse turizme katkı sağlanmış olur.
Cennetten bir parça olan Güzelyurt yöresine daha çok ilgi göstererek sokaklar, mekanlar
İstanbul Balat'ta olduğu gibi, renk renk boyanarak özellikle öksüz kalan esnaf çarşısına bir canlılık getirilerek esnafın yüzü güldürebilir. Böylelikle göçü de durdurtmuş oluruz.
Aynı zamanda Güzelyurt yöresine daha çok güzellik, daha çok emek, harcayarak gelecek nesillere örnek olabiliriz.
9. Hava ve kara Yollarından gelen yolculara bir çok ülkelerde olduğu gibi Kıbrıs'a has gül şurubu ikram edilebilir, folklor ekiplerimizin yöresel dans gösterileri ve kendi enstrümanımız olan keman dinletileri ile gelen yolcular karşılanabilir. Kendi ürünlerimiz tanıtılıp duvar panolarında tarihi mekanlarımızı göstererek yerinde ziyaret edebilirler.
Üç beş tane kalan Ağaçlarımızı her yıl kemiren kurutan çam koza böcekleri yok edilmeli.
10. Yollarımız çirkinliliklerden, kirliliklerden, arındırılıp. Zeytin, harup Ağaçları zakkum, cemile çiçekleri ile güzelleştirilebiliriz.
11. Ülkemizde var olan kafe duvarlarına birçok ülkelerde Başta Türkiye'de olduğu gibi geçmişten, günümüze kadar iz bırakan Kıbrıs insanının başta sanatçıların fotoğrafları isim soy isimleri ile birlikte duvarları süsleyerek tanıtılabilir. Sokak ve caddelerin isimleri iz bırakan sanatçı isimleri ile onurlandırılmalı.
12. Hafta sonları ve özel günlerde astronomik fiyatlarla otellerde yurt dışından gelen sanatçılara verilen konserlerde Kıbrıs 'lı sanatçı larada yer verilmeli. Hatta Türkiye şehircilik festivallerinde, Türk Cumhuriyetlerinde de Kıbrıs lı sanatçılara kültür bakanlıkların yardımı, ile hayata geçirilmeli.
12. Çevre temizliği ile ilgili yarışlar düzenlenebilir. Sanatçı, Mimar mühendisler. Üniversiteler. iş adamlarımız, bilir kişi düşünürlerimizden yardım alarak, çevre düzenlemesi yapılmalı. Çevre yasasının yeniden gözden geçirilip Çok acil çareler üretilmeli. Alınacak olan ciddi kararlarla çevre ile ilgili dünyada eşi olmayan Singapur örnek model olunabilir.
Kıbrıs'tan Sevgilerimle...