SELİMİYE CAMİİ LEFKOŞA
Güzel olan her şey kalbimizdeki sevgi, zihnimizdeki iyi bir düşünce ile başlar, ve kalemimizden süzülür her bir kelime, yazdıkça yazmak isteriz en güzel duygularla süsleriz doğduğumuz, büyüdüğümüz coğrafyamızı. Kalbimiz büyük bir sevgi taşır her objesine, her, mekanına, her karış toprağına. Düşündükçe daha çok içimize sindiririz bu güzelim Adayı.
Selimiye Camii, Tarihsel ismi, Ayasofya Katedrali Lefkoşa'nın kuzey kesiminde bulunan camii, kentin ana camisidir. Katedralin adı Yunancada "Kutsal Bilgelik" anlamına gelen, Ayasofya'dan gelmektedir. Tarihsel olarak bu ismin kökenin aynı yerde kurulmuş bir Bizans kilisesinden kaynaklandığı düşünülmüştür. Ayasofya Kadretnalin'nin Bizans dönemindeki başpiskoposluk kilise olarak varlığını 11. yüzyılda yazılmış bir el yazmasına 1135_36 yazılı bir not doğrular. İnşaat ve Frenk dönemi Katedralin temeli 1209 yılında atıldı. Amacı ve Bustron gibi tarihçilerin aktarımına göre temel atımı. Lefkoşa'nın üçüncü Latin başpiskoposu olan Albert tarafından gerçekleştirildi. Toplamda cami 2500 kişi aynı anda ibadet etme olanağı sağlandı.
Selimiye Camii tarihçesi oldukça uzun ve birçok hikayelerle yüklü. Aslında Kıbrıs'ın tarihçesine bakıldığı zaman anlatmakla yazmakla bitmiyor.
1491 yılında, katedral bir depremde ağır hasar gördü.
Ziyaret eden bir hacı, koro alanının Kutsal şapelin yıkıldığını ve Kıbrıs'lı Hugh lll'e ait bir mezarın tahrip olduğunu ve altın kalıntılar ve kraliyet elbisesi içerisindeki kralın cesedinin ortaya çıktığını. Altın hazine Venedikliler tarafından alındı. Venedik Senatosu, hasarın giderilmesini emretti. Onarım çok kapsamlı ve güzel oldu. 1507'de Pierre Mesenge binanın 20 ya 22 yıl sonra tamamen yıkılmış olmasına rağmen çok güzel göründüğünü yazdı. 1570 yılında kentin 50 günlük Osmanlı kuşatması sırasında katedral çok sayıda insana sığnıak oldu.
Lefkoşa 9 Eylül'de düştüğünde Baf Piskoposu Francesco Contarini ilahi yardım isteyerek insanları cesarentlendirdi. Ve son Hristiyan vaazını verdi. Katedralin kapısı kırıldı ve.? 15 Eylül ilk Cuma günü için ev sahipliği yapacağı caminin içi yıkanarak.
Baş komutan Lala Mustafa Paşa'nın katıldığı bir törenle katedral Camiye dönüştürüldü. Caminin ilk imamı Osmanlı İmparatorluğunun Mora bölgesinden gelen Moravizade Ahmet Efendi idi. Cuma namazı nedeni ile Adanın dört bir yerinden halk akın akın gelmeye başladıktan sonra, idare Selimiye Camiinin etrafına pazar kurarak Kıbrıs halkı, ürünlerini satarak müthiş bir ticaret kaynağı oluşturulularak günümüze kadar taşındı.
Sizi Seviyorum...
Kıbrıs'tan Sevgilerimle...