BÜYÜK HAN LEFKOŞA
Kalbim bugün bir farklı baktı elimde süzülen kalemime sayısız tarihi yapıtları düşündü, nakış nakış dokumak istedi, eşi benzeri olmayan bu efsane yapıtı. Yüzyıllar boyu binlerce insanı ağırlamaya devam eden BÜYÜK HAN Bütün muhteşemliği ile bugün bir başka gülümsüyor bana. Lefkoşa. Surlar içinde duran efsane yapıtın Tarihçesi çok eskiye dayanır. Büyük Han tarihsel olarak Kıbrıs’ın en büyük hanıdır.
1570 li yıllarda. Osmanlı imparatorluğunun Kıbrıs'ı ele geçirmesi sonrasında inşa edilen Büyük Han -ı Cadid veya Alanya dan gelen tüccarların burada konaklaması, o yıllarda Alâyieliler Hanı ismi ile anılırdı.
1878 yılında Kıbrıs'ın Britanya yönetimine geçmesi ile Büyük Han hapishaneye çevrildi. 1903 e kadar bu şekilde kullanıldı. 1903- 1947 yılları arasında özgün bir han olarak kullanım gördükten sonra her odada bir ailenin kalabileceği şekilde dar gelirli ailelere kiralandı.
1962 yılında gerek statik sorunları gerek hijyenik olmayan gerekçesi ile boşaltıldı. 1963 yılında başlanan restorasyon çalışmaları savaşın çıkması ile restorasyon çalışmaları yarıda kaldı. 1982 yılında yeniden başlayan restorasyon 2002 de tamamlanarak müthiş bir yapıt ortaya çıktı. Osmanlı Han mimarisinin genel özelliklerini yansıtan Büyük Han iki katlıdır. Ve sivri kemerli revaklar tarafından desteklenen yapı avluyu çevreler. Avlunun ortasında köşk mescit bulunur. Osmanlı hanlarında tek tipik kapılar olmasına rağmen. Büyük Handa iki giriş kapısı vardır. Günümüzde Büyük Han dükkanlarında Kıbrıs'a has el işleri, kültürümüzü içeren lefkara, ipek kozalardan, nakış nakış işlenen, yapılan örtüler, tebsiler, ev aksesuarları, elbiseler, takılar, duvar panoları , resimleri, Kıbrıs'lı yazarlarımızın kitapları. Ve yemek tatlarlarımız. Arada sırada minik minik konserler verilir. Bu arada Osmanlı döneminde Hacivat karagöz oyunlarıda oynanırmıştı. Lefkoşa'ya gelipte Büyük Hana gelmemek olmaz...
Sizi Seviyorum...