SOSYAL MEDYA, GELENEKSEL MEDYAYA EFELENİYOR...
Özellikle gelişmekte olan ülkelerde Sosyal Medya, Geleneksel Medya’nın karşısında daha özgür ve daha etkili bir güç haline gelmeye başladı. Geleneksel Medya hükümetlerin, sermayenin veya belirli kişi ve kurumların baskısı altındayken, Kontrolü zor, hemen hemen hiç bir baskı altında olmayan ve inanılmaz kısa sürelerde milyonlarca kişiyle etkileşim yaratabilen Sosyal Medya artık hükümetlerin, siyasi partilerin, politikacıların hem en büyük destekçisi, hem de en büyük korkulu rüyası olmayı başarıyor
Artık bütün dünya yeni bir gerçeğin gücünü görüyor ve hissediyor. Sosyal Medya.
Başlarken aile, arkadaş ve dost çevrelerinde günlük anıların, fotoğrafların, eğlenceli paylaşımların sempatik bir mecrası olan Sosyal Medya artık üstlendiği yeni sorumluluklarla Geleneksel Medya’ya efelenmeye başladı…
Hatta bırakın efelenmeyi, Geleneksel Medya yayınlarının kaynaklarını, programlarının içeriklerini, haberlerinin etkilerini Sosyal Medya’yı referans alarak geliştirmeye başladı bile…
Dünyada Geleneksel Medya, yani Televizyonlar, Gazeteler, Ajanslar Profesyonel olanaklarla, eğitimli, uzman kadrolarıyla hazırladıkları haber veya programları milyonlarca kişiye ulaştırıyor, yayınlarının daha çok izlenmesi için birbirleriyle kıyasıya yarışa giriyorlardı…
Sosyal medya basılı gazete, televizyon ve ajanslar gibi geleneksel medyadan farklıklar gösteriyor… Genellikle geleneksel medya enformasyonun yayınlanması için belirli kaynaklara ihtiyaç duyarken, bilgiyi yayınlamak veya erişmek için sosyal medya göreceli olarak masrafsızdır ve erişim araçları herkese açıktır (bireyler bile kullanabilir). Bir matbaa yatırımı veya TV yayını yapmak için zorunlu olan lisansa ihtiyaç duyulmaz.
Geleneksel Medya’da bir haberi, bir programı uzman olmayan, konusuna hakim olmayan, eğitimli olmayan birinin hazırlaması ve yayması nerdeyse imkansız olduğu halde, sosyal medyada hiç eğitimi olmayan biri benzer bir haberi kendi yorumuyla istediği gibi yayabiliyor..
Geleneksel medya için üretim yapmak genellikle özel şirketlerin ve hükûmetlerin sahipliğindeyken, sosyal medya araçları genel olarak herkes tarafından az veya hiç maliyetle kullanılabiliyor.
Geleneksel medya üretimi çoğunlukla uzmanlaşılmış yetenekler ve eğitim gerektirmektedir. Çoğu sosyal medya için bu geçerli değildir veya bazı durumlarda yetenekler tamamen değişmiş ve yenidir, yani herkes üretimde bulunabilir.
Geleneksel Medya’da yayınlar belirli gün ve saatlerde yapılabilirken, yani gazetelerin basım saatleri, Televizyonların program saatleri gibi, Sosyal Medya’dan bu zaman inanılmaz bir hızla anlık olarak kullanılabiliyor.. Bazen bir mesaj birkaç saniye içinde miyonlarca kişiye ulaşabiliyor.
Geleneksel medya yaratıldıktan sonra değiştirilemez (bir dergi makalesi basıldıktan ve dağıtıldıktan sonra aynı makale üzerinde değişiklik yapılamaz), oysa sosyal medyada bir mesaj silinebiliyor, düzeltilebiliyor, hatta yorumlarla ilgili düzenlemeler yapılabiliyor.
Geleneksel medya ile sosyal medya arasındaki belki en önemli fark özgürlüktür. Geleneksel medya hükûmetlerin ve reklam verenlerin baskısı altındadır ve özgürce yayın yapamaz. Sosyal medya ise kolay erişilebilir, herkes tarafından eşit düzeyde müdahale edilebilir, global bir platform olduğundan çok daha özgürdür.
Özellikle gelişmekte olan ülkelerde Sosyal Medya, Geleneksel Medya’nın karşısında daha özgür ve daha etkili bir güç haline gelmeye başladı. Geleneksel Medya hükümetlerin, sermayenin veya belirli kişi ve kurumların baskısı altındayken, Kontrolü zor, hemen hemen hiç bir baskı altında olmayan ve inanılmaz kısa sürelerde miyonlarca kişiyle etkileşim yaratabilen Sosyal Medya artık hükümetlerin, siyasi partilerin, politikacıların hem en büyük destekçisi, hem de en büyük korkulu rüyası olmayı başarıyor…
Bir yandan da Sosyal Medya gazetecilere yeni ve çok daha özgür bir dünyanın kapılarını araladı. Birçok gazeteci baskılardan bıkıp kendi You Tube kanallarını, Twitter ve Instagram hesaplarını kullanarak hem milyonlara ulaşabiliyor, hem de Geleneksel Medya’dan kazandıklarından çok daha fazla bu alandan gelir sağlayabiliyorlar..
İnsanlar Sosyal olmak isterken, hükümetlere, politikacılara ve ülkelerine yön veren yeni bir Medya gücü’ne kavuştular…
Sosyal Medya…