SOSYAL YARDIM İŞLERİNE 7 MİLYON... YETMEDİ 25 MİLYON..
İki benzer Belediye, iki benzemez BÜTÇE..
Bir tarafta Erdoğan ve yakınları, diğer tarafta geriye kalanlar.Sanki yeni resim artık böyle çiziliyor. A’dan Z’ye bütün AKP’liler ayrım yapmadan Erdoğan’a biat etmeyi görev biliyorlar
Nerdeyse hiç çatlak ses çıkmıyor. Çıksa da kısa sürede ihraç ediliyor. Davutoğlu ve Babacan’ın durumu farklı. Onlar bir şeye değil, AKP’nin yaptığı her şeye itiraz ediyorlar artık. Bunun ayrı bir yazı konusu olacağı muhakkak
Amaç ‘KUTUPLAŞTIRARAK KAZANMAK’ olunca, kutuplaşanlar da kendi aralarında kutuplaşıyor… Zaman zaman kontrol elden kaçabiliyor… Davutoğlu, Babacan derken, şimdi Doğu Perinçek’de bulduğu bir kutbun başını çekmeye başladı…
Barolar birken bölünerek çoğaltılacak ve çok barolar aralarında kutuplaşarak ayrışacaklar…
Neyse Türkiye kutuplaşa dursun, biz kendi bildiğimizden şaşmayalım.
CHP son yerel seçimlerde birçok belediyeyi, özellikle stratejik büyükşehir belediyelerini alınca çarşıdaki hesap evdeki hesapla şaşmaya başladı… Yani düzen karıştı.
AKP’li belediyeler oldukları ilin veya ilçenin bir parçası olmak yerine sistemin bir parçası olunca, kaybedilen belediyeler de sistemin aksamasına neden oluyor…
İstanbul, Ankara gibi Türkiye’nin en büyük belediyeleri bağlı oldukları sistem içinde AKP politikalarına uygun ve sistemlerine bağlı kusursuz çalışıyorlardı… Şimdi ise bu belediyeler CHP’ye geçti. Bu belediyeler bir partiye veya sisteme hizmet etmek yerine millete hizmet etmeye başlayınca hesaplar ister istemez altüst oldu.
Bunları da nereden çıkarıyorsunuz demeyin şimdi! Neden bunları üstüne basa basa yazdığımı aşağıdaki anlattıklarımı inceleyince daha iyi anlayacaksınız.
İki birbirine benzer ilçe belediyesi. Biri Bursa Orhangazi Belediyesi. AKP’li belediye, diğeri Amasya Merzifon Belediyesi. CHP’li belediye. İki ilçenin de nüfusları birbirine çok yakın. ( Orhangazi 79 bin, Merzifon 73 bin) Yani devletten aldıkları katkının ve aynı nüfusa hizmetteki ayrılan payların birbirine benzer olmasını gerektiren iki belediye…
Fakat bütçelerindeki kalemler nedense birbirine hiç benzemiyor. Hatta bırakın benzemeyi birbiriyle uzaktan yakından ilgisi yok gibi duruyor..
Belediyelerde belediye başkanları bazı kalemleri çok daha rahat kullanabilirler. Bu kalemlerden isterlerse kendi politikalarına uygun partizanca harcamalar yapabilirler. Bu belediyeler böyle yaptı demek istemiyorum. Tabloları inceleyip buna siz karar vereceksiniz.
Bursa Orhangazi Belediyesi’nde özel kalem müdürlüğüne yaklaşık 12 Milyon lira ayrılmış, İnsan Kaynakları eğitimine ise ayrılan pay 10 Milyonun üzerinde, Sosyal yardım işleri için de önce 7 Milyon lira bütçe ayrılmış ancak bu yetmeyince bütçe 25 Milyonun üzerine çıkarılmış.
Şimdi ‘Ne var bunda?’ diyenler çıkabilir.
Yazının girişinde anlatmaya çalıştım. CHP’nin kazandığı büyükşehir belediyelerinde bazı Vakıf ve Dernek’lere çok özel imtiyazlar tanındığını artık sağır sultan biliyor… Bu özel imtiyazların kesilmesi bu vakıf ve derneklerde işlerin sekteye uğramasına neden olmuş mudur?..
Bir de akla olmadık sorular geliyor… Acaba Orhangazi Belediyesi ayrılan bu 25 Milyon lira bütçe ile… Neyse fazla karıştırmayalım..
Biliyorsunuz gazeteciler için ayrılmış özel localar var! Her an hizmete hazır!
Belediyelerde en anlamlı bütçe genellikle Fen İşleri Müdürlüğüne ayrılır. Çünkü bu müdürlük il veya ilçelerde yatırımları organize eder. Yol yapar, bina yapar, Kanal yapar… yani kenti bu birim inşa eder.
Orhangazi Belediyesi’nde Özel Kalem Müdürlüğü bütçesi bile Fen İşleri Müdürlüğü bütçesinden fazla..
Hatta Sosyal Yardım İşleri için ayrılan bütçe nerdeyse Fen İşleri Müdürlüğü bütçesinin üç misli…
‘Ne var bunda?’ diyenler şaşırmışlardır umarım.
Aslında işin çok daha şaşırtıcı yanı ise benzer bir belediyede bu kalemlere ayrılan bütçeler.
Merzifon Belediyesi özel kalem için yaklaşık üç milyon Lira ayırmış, insan kaynakları için ise sadece 479 bin Lira ayrılmış. Merzifon Belediye’sinin özel bir Sosyal Yardım bütçesi yok.
Yani iki benzer belediye aynı kalemler için; Orhangazi Belediyesi 50 Milyon lira, Merzifon Belediyesi ise 3 Milyon Lira ayırmış.
Orhangazi Belediyesi’nin bütçesi ortalama 90 Milyon Lira iken gerçekleşen bütçe yaklaşık 123 Milyon Lira olmuş. Yani 30 Milyon Lira şaşmış. İnanılır gibi değil. Bütçeye göz attığınızda aslında bu farkın 7 Milyon lira olarak belirlenen Sosyal Yardım İşleri bütçesinin 25 Milyon Liraya çıkmasından kolayca anlayabilirsiniz.
Merzifon Belediyesi’nde ise bütçe tutturulmuş, hatta gerçekleşen bütçe 1.5 Milyon Lira daha az olmuş.
Bu arada veriler her iki belediyenin aynı dönem (2018) faaliyet raporlarından alınmış resmi verilerdir.
Bazıları da ‘Ben olsam Merzifon Belediyesi’nde inceleme başlatırdım.’ Demeye çalışabilir.
Türkiye’de işlerin nasıl yürüdüğünü bilenler, boşlukları doldursun…